T e s t i k u l j e t t a j a k s i ?

lauantai 4. huhtikuuta 2015

Momenttiavainta etsimässä

Olen aina lukeutunut niihin kuljettajiin, jotka ovat perustaneet vannevalintansa käytännön syihin. Ajan niin kelpo kunnossa olevia pääteitä kuin huonommassa kunnossa olevia sivuteitäkin, joten autoni alla on ollut lähes kymmenen vuotta, kesät talvet ”perinteiset” peltivanteet ja ”kivat pölykapselit”. Tavallisten vanteiden pultteja on ollut kätevä aukoa ja kiristellä kaikkien tuntemalla ristikkoavaimella, jonka käytössä ei ole tarvinnut liiemmin ajatella. Aina on riittänyt kun peltivanteiden pultit on käsivoimin kiristänyt järjenmukaiselle kireydelle ilman, että ristikkoavaimen päällä on tarvinnut hypiskellä. Viimekeväisen autovaihdoksen myötä sataprosenttinen peltivannekäyttö siirtyi kuitenkin osaltani historiaan, sillä Volkswagenini tehdasasetusrenkaina oli kesäkäyttöiset Estrada-kevytmetallivanteet. Tämän vuoksi oman momenttiavaimen hankinta alkoi askarruttaa mieltä jo viime kesänä, sillä alumiinivanteiden kiristämisessä on suositeltavaa käyttää ristikkoavaimen sijasta momenttiavainta.

Olipa kyseessä sitten renkaiden tai matkapuhelimen hankinta, niin ennen kivijalkakauppaan astumista haluan perehtyä hankittavaan tuotteeseen internetistä löytyvien tuoteinfosivujen ja erinäisten keskustelupalstojen avulla. Yleiset testitulokset ja jo olemassa olevien käyttäjien mielipiteet olivat tässäkin tapauksessa korvaamaton apu, sillä hyvin usein vasta käytännön elämässä pystytään toteamaan onko jokin tuote oikeasti toimiva. Mietin momenttiavaimen hankinnassa pitkään suuntaanko Jyväskylän Biltemaan vai Motonetiin, ja aiempien palvelukokemuksieni perusteella päädyin Keljonkankaan Motonetin asiakkaaksi.

Ennen Motonetiin suuntaamistani olin perehtynyt reilun viikon ajan markkinoilta löytyvään momenttiavaintarjontaan, sillä se halvin tai kallein vaihtoehto ei useinkaan ole omalta kannalta katsottuna se järkevin tai toimivin vaihtoehto. Halpa ei ole hyvä, mutta tavallinen harrastelija pärjää ilman sitä markkinoiden kalleintakin työkalua. Karkeasti voitaisiin sanoa, että laadukkaiden momenttiavainten hintahaarukka lähtee noin 50 eurosta ylöspäin. Joten aktiivinenkin harrastelija pärjää pitkälle noin 50-100 euron momenttiavaimella ja momenttiavaimesta saatavaan hyötyyn nähden, investointi ei mielestäni ole hintava.

Hyvin suurella todennäköisyydellä olisin osannut poimia itsekin omaan käyttötarkoitukseen sopivan momenttiavaimen kaupan hyllystä, mutta halusin kuitenkin rupatella hetken aikaa myyjän kanssa ennen varsinaisen ostopäätöksen tekemistä. Onnekseni minun vuoronumerolleni sattui mukavan pätevä myyjä, joka napakasti esitteli Motonetin valikoimista löytyviä momenttiavaimia. Huomio kiinnittyi välittömästi hyllyn halvimpaan vaihtoehtoon, joka muistutti erehdyttävästi makkaratikkua. Tuotteella ei ollut hintaa kuin parikymmentä euroa, mutta myyjäkin esitti ensisanoikseen epäluottamuslauseen kyseistä tuotetta kohtaan. Jos tuo tuote olisi kaupasta mukaan lähtenyt, niin kieltämättä makkaroille olisi tullut hintaa, sillä varsinaisessa käyttötarkoituksessaan tuote olisi tuskin yhtä kertaa pidempään palvellut.

Seuraavaksi myyjä kertoi, että oli hetki sitten myynyt eräälle herralle viimeisen seuraavassa hintaluokassa olleen momenttiavaimen, jolle hintaa olisi tullut kolmisenkymmentä euroa. Luulenpa kuitenkin, että tuon hintaluokan momenttiavain olisi jäänyt kuitenkin kaupan hyllylle, sillä internetistä saamiini tietoihin pohjautuva hankintabudjettini liikkui noin 50-100 euron tienoilla. Tämän vuoksi huomio kiinnittyi seuraavaksi Michelinin valmistamaan momenttiavaimeen, jolle kertyi hintaa 69 euroa. Jo ensisilmäyksellä tuote vaikutti jämäkältä, eikä myyjänkään tietojen mukaan tuotteesta ollut liiemmin tullut toimimattomuusreklamaatioita. Ja mikä tärkeintä, tuotteen mukana tuli kalibrointitodistus.


Ennen ostopäätöksen tekemistä, myyjä esitteli vielä pikaisesti momenttiavaimen toimintaa, sillä peltivanteista johtuen en ollut sellaista ennen käyttänyt tai omistanut. Varsinainen ostopäätös oli helpohko tehdä, sillä Michelinin momenttiavain vastasi täydellisesti omiin käyttötarpeisiini:

”Laadukas momenttiavain vaativalle harrastajalle. ½” kara, 42-210Nm, toleranssi +/-4%. Mukana 125mm jatkovarsi, sekä 3/8” karamuunnin. Mukana muovinen säilytyslaatikko.”

Samalla reissulla mukaan tarttui Volkkarin pultteihin sopiva hylsy, sillä en viitsinyt alkaa penkoa kellarin perällä olevaa työkalupakkia, josta olisi saattanut hyvällä tuurilla löytyä sopivan kokoinen hylsy. Tosin jos kätköistäni olisi löytynyt kokoa 17 oleva hylsy, niin se olisi ollut peltivanteille sopiva. Muovisuojuksella varustetun hylsyn kanssa ei tarvitse niin paljoa pelätä naarmuttavansa alumiinivanteen pintaa.


Kassalta selviytymisen jälkeen kävin vielä täyttämässä hakemuksen Motonetin kanta-asiakkaaksi, ja tietojeni kirjaamisen jälkeen sain käteeni -10% -etusetelin ja ajokorttini, joka toimii jatkossa Motonetin kanta-asiakaskorttina. Toisin sanoen tällä kauppareissulla tuli hoidettua kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä samalla reissulla muutuin niin momenttiavaimen kuin Motonetin kanta-asiakaskortinkin haltijaksi. Sanoisin, että kannattava reissu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti