T e s t i k u l j e t t a j a k s i ?

maanantai 16. helmikuuta 2015

Taloyhtiön pihassa pysäköinti on extremelaji

Asun pieni pihaisessa taloyhtiössä, jonka pihamaalla on ainoastaan 16 autopaikkaa. Autopaikat ovat aidan vierustalla, eikä piha-aidasta ole kuin nippa nappa reilut kaksi auton mittaa talon seinustaan. Kyseessä on 1940-luvulla rakennettu kerrostalo, joten parkkipaikat ovat himpun verran nykyisille autoille tehtyjä parkkipaikkoja kapeampia. Tämän vuoksi yleisen autopaikkarauhan kannalta onkin erityisen tärkeää, että jokainen autopaikanhaltija pysäköi autonsa suoraan ja keskelle parkkiruutua.

Oma parkkiruutuni sijaitsee ensimmäisellä paikalla, pienen puun alla. Ahtaasta pihasta johtuen olenkin jo vuosia pysäköinyt autoani hieman kauempana 1-2 autopaikkojen välisestä lämmitystolpasta, jotta seuraavan autopaikan haltijalla olisi enemmän tilaa toimia autonsa kanssa. Lähes väistämättä kun viereeni ilmestyy uusi autopaikkavuokralainen, hän pysäköi autonsa aivan tolpan juureen kiinni tai parhaimmassa tapauksessa siten, että auto on osittain minun autopaikkani puolella.
Näin tapahtui viimeksi viime viikolla. Oman autoni kuljettajan ovi ei meinannut mahtua kunnolla auki kun kakkospaikan auto oli minun autopaikkani puolella ja samanaikaisesti tämän auton toisella puolella oli tyhjää tilaa reilut puolitoista metriä. Kun asiasta käytiin nätisti huomauttamassa autopaikan uudelle haltijalle, vaimoke avasi oven ja vastaus meni tyyliin ”ukko on sen siihen ajanut, en minä osaa tehdä asialle mitään”.
Auto seisoi minun autopaikkani puolella noin päivän, kunnes naapuri sai sen siitä viimein siirrettyä. Ilon tunnetta ei kestänyt kuitenkaan kauaa, sillä taas tänä aamuna auto oli aivan tolpassa kiinni. Silloin sitä alkoi väistämättä jälleen kerran miettiä, että miksi auton pysäköiminen on niin vaikeaa nykypäivän kuljettajille? Johtuuko se siitä, ettei sitä omaa autoa osata hallita eikä viitsitä käydä katsomassa ulkoa käsin, että onko auto liian lähellä toista autoa? Vai onko se silkkaa piittaamattomuutta, kun auto pysäköidään osittain naapurin autopaikan puolelle?
Ihan silkasta mielenkiinnosta tekisi mieli kysäistä autopaikkanaapuriltani, että luulisitko autosi mahtuvan parkkiruutuun, mikäli minä pysäköisin autoni samalla tavoin kuin sinä olet tähän asti tehnyt? Voin jo nyt sanoa, että silloin hänen autonsa ei parkkiruutuun mahtuisi. Itse olen kuitenkin niin tarkka autoni maalipinnoista, etten ole koskaan viitsinyt lähteä ”kostolinjalle”. Sen sijaan tämäkin kuljettaja varmasti ymmärtäisi asian ytimen kun jonain kauniina päivänä hän ei saisikaan autoaan mahtumaan omalle parkkipaikalleen vinoon pysäköineen autopaikkanaapurin takia.
Täysin oma luokkansa on kuitenkin autopaikattomat, ”kahden minuutin naiset ja miehet”, jotka häikäilemättä jättävät autonsa parkkiin toisten asukkaiden autopaikoille. Selitys on aina sama ”mä vaan vien tämän jutun sisälle, viivyn kaksi minuuttia ja tuun heti takaisin”. Todellisuudessa auto seisoo toisen asukkaan paikalla tai pelastustiellä pari tuntia, ellei jopa monta päivää putkeen. Samanaikaisesti autopaikan oikea haltija maksaa paikasta vuokraa, muttei saa pysäköityä autoaan hallitsemalleen paikalle.
Viimeksi tänä aamuna oli taloyhtiön pihan päässä, keskellä pelastustietä, pysäköitynä pihaan kuulumaton auto, joka oli varmastikin seissyt paikalla koko yön. Jäi vain arvailujen varaan, että miten päätypaikoilla olleet autopaikkalaiset ovat päässeet lähtemään töihin. Sillä jos väärinpysäköity auto ei ole liikahtanutkaan, niin pihan perältä ei ole kukaan päässyt lähtemään autollaan töihin.
Nykypäivän ihmiset eivät tunnu myöskään ymmärtävän yksinkertaiselta kuulostavaa käsitettä ”muutto”. On täysin luonnollista, että muuttoauto saa seistä silloin taloyhtiön pihassa kun autoon/autosta lastataan tavaraa. Muutoksi ei kuitenkaan lueta sitä, että muuttoauto seisoo keskellä pelastustietä yksinään, ovet lukossa, eikä tavarankantajia näy missään. Tällöin muuttoauto on väärin pysäköity ja autolle voidaan onneksi kirjoittaa pysäköintivirhemaksu. Parhaimmassa tapauksessa taloyhtiömme pihassa seissyt muuttoauto on tukkinut pihan poikki johtavan pelastustien useiden tuntien ajaksi, eikä muuttoautoon ole todellisuudessa kannettu yhtään muuttolaatikkoa tuona aikana. Muuttajat ovat ainoastaan järjestelleet tavaroitaan asunnon sisällä leikkien täysin tietämätöntä siitä, että samaan aikaan useiden autopaikan haltijoiden pääsy autopaikoille on estynyt.
Hyvin usein taloyhtiön pihassa on ollut pysäköitynä autoja, joiden tuulilasissa on ollut sotkuisella käsialalla rustattu lappu "HUOLTOAJO". Todellisuudessa auto ei ole huoltoajoa nähnytkään, vaan yleisimmin rapusta tulevalla henkilöllä on käsissään kauppakassi ja pizzalaatikko. En sitten tiedä, että pitäisikö tuossa huoltoajolapussa olla lisämaininta "RUOKAHUOLTO"?
Onneksi oman taloyhtiöni pihassa toimii hyvinkin aktiivinen pysäköinninvalvonta, jonka ansiosta parkkiongelma on merkittävästi pienentynyt. Useammankin kerran sitä on saanut kuulla suorat sanat pysäköintivirhemaksun saaneilta kuljettajilta tyyliin ”miten sivistymättömiä ihmisiä tässä talossa asuukaan kun ei ymmärretä, että auto on ollut vaan ”hetken” parkissa luvattomalla paikalla”. ”Ei se katsos ketään haittaa, kun mä siinä hetken pysäköin.” Oman maalaisjärkeni mukaan, jos tällainen ihminen olisi itse sivistynyt, hän ei edes jättäisi autoaan parkkiin luvattomalle paikalle.
Vuosien varrella räikeimmät pysäköintitapaukset ovat olleet sellaisia, joissa taloyhtiön pihaan pyrkineen ambulanssin toiminta on häiriintynyt (ja viivästynyt) väärinpysäköityjen ajoneuvojen vuoksi. Ihme kyllä, pelastustielle pysäköityjen autojen kuljettajat eivät ole olleet moksiskaan tapahtuneesta. Ilmiselvästi oman, mitättömän asian toimittaminen on ollut naapurin henkeä tärkeämpää. Yhä useammin autonsa väärinpysäköivät kuljettajat omaavan sellaisen asenteen, että asiasta heille huomautettaessa saa aivan oikeasti pelätä saavansa kuonoon.
Eniten kuitenkin pelkään, että pihaan kuulumattomat autot kolhaisevat asukkaiden autoja. En ole ainoa autopaikanhaltija, jolle on menneinä vuosina näin käynyt ja vieläpä useasti. Oman auton maalipintaremontteja ei ole koskaan mukava maksaa, varsinkaan silloin kun en ole koskaan kolhaissut omaa autoani omatoimisesti mihinkään. Jos naarmut eivät merkkaa mitään kolhaisijalle, niin kolhaisun toinen osapuoli saattaa naarmuista välittää.
Jo ajokortin saamisesta lähtien itselleni on ollut itsestään selvää, etten jätä autoani parkkiin luvattomille parkkipaikoille, pelastustielle tai yleisen tien tukkeeksi. Siksi onkin jotenkin käsittämätöntä yrittää ymmärtää mitä mahtaa liikkua näiden kuljettajien päässä, jotka jatkuvasti jättävät autonsa muiden asukkaiden liikkumisen tielle. Pysäköintisäännöistä tietämättömyyden sijaan, uskon sen olevan silkkaa itsekkyyttä ja välinpitämättömyyttä. Valitettavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti